9 Dorpskernen

Welkom in Barneveld - 9 dorpskernen in het hart van de Veluwe

Welkom in Barneveld! Barneveld is bekend als het kippendorp, van het kippenlijntje, het epicentrum van de pluimveehouderij. We zullen dit zeker niet ontkennen. Niets is echter wat het lijkt! Barneveld is veel meer! Wist je bijvoorbeeld dat gemeente Barneveld uit 9 dorpskernen bestaat? Barneveld, Kootwijk, Kootwijkerbroek, Stroe, Voorthuizen, Garderen, De Glind, Terschuur en Zwartebroek zijn dorpen met een zeer eigen karakter en cultuur. Ieder met eigen attracties, evenementen, natuur, ...teveel om op te noemen dus laten we je dit liever zelf ontdekken!

Voorthuizen

Voorthuizen is een van de toeristische dorpskernen van de Gemeente Barneveld. Veel toeristen en recreanten vanuit het westen van het land strijken hier elk seizoen voor korte of langere tijd neer en maken deel uit van het winkelend publiek, genieten van de kermis, de vele markten en het jaarlijkse bloemencorso. Het festival 'Voorthuizen Straalt' vormt de aftrap van het toeristisch seizoen. Voor haar bezoekers heeft het dorp veel te bieden. Wat te denken van het Maisdoolhof, Theetuin Beatrijs, Recreatieplas Zeumeren en de talloze campings waaronder De Boshoek en Ackersate. Voor wandelaars en fietsers biedt de omgeving vele wandel- en fietsroutes met prachtige, afwisselende landschappen.

Garderen

De Garderense bossen vormen een prachtig decor voor sagen en legenden en zijn bij uitstek geschikt voor wandelaars, fietsers en klimmers! Het hoogste en veiligste klimbos is hier immers gevestigd. Ook is Garderen archeologisch interessant vanwege de grafheuvels die je op de wandelroute Pad van Zus aantreft. Historisch en cultureel heeft het zeker genoeg te bieden. Korenmolen de Hoop, de Putbrink, het oorlogsmonument en de Nederlands Hervormde kerk. En diverse monumentale panden die tevens benoemd worden in de dorpswandeling. Daarnaast is Garderen een van de toeristische trekkers van de 9 dorpskernen. Het heeft talloze accommodaties ondergebracht in sfeervolle hotels en mooie vakantieparken, campings en B&B's. Het Zandsculpturenfestival is een jaarlijks terugkerend evenement dat vele belangstellenden trekt en in de zomermaanden is er de jaarlijkse braderie. Bij ondernemers in de omgeving worden diverse activiteiten georganiseerd zoals boeren- en streekmarkten, viltworkshops, muziekavonden, oogstdemonstraties, kofferbakmarkten en nog veel meer. De horeca is ruim vertegenwoordigd door tal van restaurantjes en een IJssalon.

Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek heeft sinds kort weer de beschikking over een geheel gerestaureerde Puurveense molen. De molen is sinds die tijd het decor voor diverse festiviteiten zoals de winterfair. Ook beschikt Kootwijkerbroek over een Kultuurhus De Essenburcht. Kootwijkerbroek heeft met name een agrarische functie binnen de gemeente Barneveld. En uiteraard zijn er diverse fietsroutes door het dorp met horecagelegenheden waar je even onder het genot van een kop koffie kunt genieten.

Kootwijk

Een klein Oerolfestival vindt jaarlijks plaats op het Kootwijker Zand. Theater Op 't Zand is groots door klein te blijven. Grote attractie is natuurlijk het zendgebouw, de sfinx, van Radio Kootwijk. Hier werd tot en met februari 2018 het Grasnapolsky Festival gehouden, met bands uit het alternatieve genre. Er zijn regelmatig rondleidingen door dit markante gebouw. In het najaar is er de romantische winteravondwandeling over de routes rond het gebouw en storytellers. Binnen vormt de architectuur met elementen uit de Art-Deco stijl en de Amsterdamse Schoolstijl een schitterend decor voor diverse uitvoeringen of bijeenkomsten.

Stroe

Een van de waarschijnlijk oudste nederzettingen van Nederland liggend aan de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn. Stroe heeft prachtige wandelgebieden over onder meer de Stroese Heide. Ook de Giro di Barneveld verbindt Stroe met de andere 8 dorpskernen en mooie afstapmomenten vormen de plaatselijke horeca en de Lavendelboerderij. Tevens vind je er diverse campings zoals de Jacobushoeve.

De Glind

De Glind heeft bekendheid als 'Jeugddorp'. Uit huis geplaatste kinderen vinden hier onderdak. Daarnaast vind je er een conferentiecentrum, Horeca in de Glindster, een manege, een kinderboerderij, campings en een zwembad. Er zijn diverse wandelroutes waaronder een klompenpad en tevens maakt het dorp deel uit van het fietsknooppuntennetwerk.

Zwartebroek

Zwartebroek is ontstaan als gevolg van een veenontginning. Er zijn diverse wandelroutes door het buitengebied van Zwartebroek dat bestaat uit een cultuurlandschap met veel water, houtwallen en het elzenbroekbos.

Terschuur

Bijzonder voor een dorp van deze omvang is dat het tot voor kort geen eigen kerk had. De hervormden en gereformeerden kerken in Zwartebroek. Sinds 2014 heeft het dorp wel een kerk: de Hersteld Hervormde Gemeente Zwartebroek - Terschuur kerkte namelijk sinds haar oprichting tijdelijk in een bedrijfspand in het dorp, en heeft in 2014 de nieuwe Sionskerk gerealiseerd.